Интервю с един Праводач

 една ветровита манчестърска вечер (след целодневна борба с безобразния английски интернет!) се свързвам по Skype с Камелия Крумова – един от участниците в екип Право на форума „Идеите – това сме ние”– която ми сподели малко повече за хората, които стоят зад „ПраВодач“, за постигнатото до момента и за бъдещите им планове. 

Никол Истилиянова, ОИБ, с интервю с Камелия Крумова, „ПраВодач“.

 

Здравей, Ками. Да започнем от начало – разкажи ни как се зароди идеята за „ПраВодач“.

С няколко думи, мисията на „ПраВодач“ е да повиши интересът на учениците към правото, към техните права, към задълженията им като български граждани. Ние вярваме, че така както има някакви общи познания по литература, по история, по физика, по химия, трябва да има такива и по право, било то само най-основните и най-базисните неща.

Всъщност целият екип много бързо се обединихме около идеята, че целевата група трябва да са ни точно учениците, защото вярваме, че правната култура и гражданското образование трябва да се изграждат още в училище.

ПраВодач“ вече е в пилотната си фаза, като избрахте да проведете първите си презентации в 73 СОУ „Владислав Граматик“ в София. Има ли конкретна причина да се спрете точно на това училище?

Така се получи, че част от хората от екипа на „ПраВодач“ сме завършили 73 СОУ. Затова и знаехме, че там биха ни приели с отворени обятия, защото учители и ръководството са отворени към такива проекти и държат много на развитието на младите хора. Спряхме се на 73 СОУ и защото е училище, в което се набляга на дисциплина и учене; училище, което може да ни предостави нужната база и среда за развитие на прoекта.

А към кои ученици са насочени презентациите ви?

Целевата ни група е 16-18 години, което означава X-ти, XI-ти и XII-ти клас. Мислим, че на тях бихме им били най-полезни, най-малкото защото в X-ти класучениците така или иначе имат предмет „Етика и право“. Учебният план, който е заложен в програмата на МОН, не е лош, но някак не успява да им грабне интереса. Да доразвием темата в XI-ти клас е логичното продължение. Учениците от XII-ти клас пък вече стават пълнолетни и придобиват целия кръг от права и задължения, които обсъждаме.

Кои са главните теми, които покривате по време на презентациите и защо те са важни за учениците?

Първата ни тема беше посветена на правата на учениците като граждани на Република България. Следващите теми отново ще се въртят около такива основни понятия, примерно българската конституция, парламентаризъм, демокрация. След това ще се занимаем с понятията от гражданското право – договори, субекти и т.н. Ще направим и една презентация за правата в Европейския Съюз, а за XI-и и XII-ти клас сме замислили и тема за избирателните права, за да обсъдим защо е важно да се гласува. Надяваме се това да са неща, които ги вълнуват, и ние да успеем да им ги обясним по един по-интерактивен начин, така че да ги запомнят и да са им полезни за в бъдеще.

Първите ви презентации вече минаха. Разкажи ни как ви приеха учениците.

Аз присъствах на почти всички презентации на моите колеги и мога да кажа, че абсолютно всеки екип пожъна голям успех.

Не го казвам, защото това е нашият екип и това е нашият проект. Учениците участваха, задаваха въпроси, получи се дискусия… Просто имаше наистина голям интерес към всички. Първо, защото сме млади; второ, защото сме интересни, и трето, защото темите са важни и се връзват с актуалните в момента събития.

Всъщност аз не помня да е имало екип, който да не влезе в междучасието и да не задържи класа. Да не говорим, че те след часа оставаха да ни питат някакви неща, включително и кога ще ходим пак, и си закъсняваха за следващите часове. Което ни показа, че има интерес, зареди ни емоционално и ни мотивира още повече.

Извличате ли и вие самите ползи, от презентациите, които изнасяте пред учениците?

Абсолютно! От собствен опит мога да кажа, че е страхотно да можеш да контактуваш с студенти по право на различна възраст и които са учили в различни държави (някои от участниците в екипа по право са завършили вече юридическото си образование, други следват в чужбина – бел. ред.). За мен лично е супер голям плюс това, че общувам с хора, които са по-напред с материала и вече са минали ред основни неща. Тази обмяна на опит е безценна, като ми помага дори и когато съм на лекции. Успявам да отсея наистина важното и да се съсредоточа върху него.

Другата важна полза за нас е развитието на презентационните умения, това да се представяме пред публика. Защото когато застанеш пред един голям клас от 25-30 ученици, трябва да говориш, защото те седят, гледат те и очакват да им кажеш нещо смислено..

Какво ви очаква оттук нататък?

В момента „ПраВодач“ е едва в пилотната си фаза, т.е проектът е далеч от завършения си вид. Ние самите имаме много, много да работим, най-вече върху начина, по който ще представяме презентацията.

За момента планираме още четири посещения на класовете в 73 СОУ, като презентациите ще са в края на всеки месец. Като завършим пилотната фаза, ще видим какво сме сътворили, ще обсъдим кое работи и кое не, ще доизчистим концепцията на проекта. Също трябва да довършим и работата по сайта. Планираме обаче от другата година да включим още училища, както и да разширим екипа си с доброволци – студенти по право.

Вече имахме и много запитвания, хора се свързаха с нас с желание да се включат, което означава, че „ПраВодач“ е атрактивен проект и има бъдеще.

http://oib.bg/index.php/barometer/260-interview-s-pravodach

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s