Кои сме ние?

Казвам се Александър Николов, al-nikolovзавършил съм Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски“, избрах да уча право, защото винаги съм вярвал в справедливостта и доброто, а правото е именно изкуството за справедливото и доброто. Поради това, че правото по необходимост засяга всяка една област от нашия живот, то открива много перспективи за развитие на ума,духа и личността.Знанието и правилното разбиране на буквата, и най-вече на духа на закона, позволява ясно да се оценяват и точно да се анализират всички обществени процеси,това е и причината,поради която съм щастлив,че участвам в екипа на “ПраВодач”, защото този проект представлява уникална възможност за повишаване на гражданското самосъзнание на младите българи,а оттук и придвижване на цялата ни държава една крачка напред.

_____________________________________________________

alexandur-pandjarov Здравейте, казвам се Александър Панджаров, но за приятелите съм Сашо. Изкарах средното си образование във Втора Английска Езикова Гимназия “Томас Джеферсън”. През 2015-та година завърших “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”. Участвал съм в странични проекти и като ученик, и като преподавател. За годините прекарани в образователната ни система видях много примери за това как трябва и как не трябва да се преподава. Също така разбрах колко важни неща не знаят хората, които не учат право. Относно методите на преподаване считам, че е работа на преподавателя да представи материала по начин, който да привлича вниманието на учениците. Това са причините, които ме мотивираха да взема участие в ПраВодач – да бъда промяната, която искам да видя в света.

_____________________________________________________

ana-petrovaЗдравейте, казвам се Ана Петрова. Уча Право в Софийския университет, 4-ти курс. Занимавала съм се активно с Националната асоциация на студентите юристи “ЕЛСА България” като вицепрезидент Академични дейности, а също така съм част и от Младежки екип Европа към Представителството на Европейската комисия в България. Интересуват ме различни сфери на правото. Смятам, че гражданското образование трябва да се повиши, за да имаме повече активни и знаещи млади хора, от каквито нашето общество има нужда. Обичам да говоря с ученици по важни за тях въпроси и да чуя тяхното мнение, като се стремя да бъда полезна чрез знанията си и да предам полезна част от тях! Ще се радвам чрез ПраВодач да успея да вляза в повече училища и класове и да осъществя тази своя цел

_____________________________________________________

Казвам се Анна Малинова и anna-malinovaпонастоящем съм студентка по право в четвърти курс в СУ “Св. Климент Охридски”. Вярвам, че знанието е сила и че годините в училище са най-подходящото време за натрупване на знания. Защото учениците са любопитни и жадни да разберат повече за света и правилата на възрастните. Ние от Праводач се стремим да насочим това тяхно любопитство към правото, което всеки ден присъства почти невидимо в живота ни. Правим го чрез дискусии и игри така, че всеки в класната стая да участва активно и заедно да намираме отговорите на въпроси, които вълнуват всички нас.

_____________________________________________________

Казvasil-lozanovвам се Васил Лозанов и съм сред основателите на сдружение ПРАВОДАЧ. Участвам в дейността му още преди да бъде формализирана и винаги съм намирал в нея онова, което на мен самия често е липсвало в образованието: целенасоченост. Нашите дискусии не са просто преподаване на някакъв материал – те целят определен проблем, касаещ гражданското общество, да бъде разяснен, обсъден и разбран. Ние не учим на запомняне, а на мислене и анализиране. Не говорим в абстракции, а винаги в конкретни казуси. Изключително много се гордея да бъда начело на екипа ни от компетентни и мотивирани студенти, които дават от себе си, дори да не са получили, защото знаят отлично, че поставените по-рано основи са по-здрави и дават възможност за устойчиво надграждане. Дълбоко е уважението ми към всички тях, които посвещават личното си време за тази почтена кауза.

_____________________________________________________

vasil-stoynovКазвам се Васил Стойнов и съм практикуващ юрист, завърших СУ „Св. Климент Охридски” и специализирах в Свободния университет в Берлин. Аз съм един от основателите на Сдружение Праводач и негов първи председател. Понастоящем съм член на Надзорния съвет на организацията. Искам да живея в държава с активно гражданско общество и ефективно неформално образование. Смятам, че ако след всяко наше посещение в час поне един ученик се замисли за обществото и мястото си в него, прочете някой текст в закон или погледне критично на заобикалящата го информация, за мен мисията на Праводач е изпълнена.

_____________________________________________________

veronika-ivanovaКазвам се Вероника. 5 Курс. Право. Не ми се ще да вярвам в дивия популизъм! Но вярвам във все още съхранената и отстоявана доза критичност към обграждащата ни реалност! Заклеймявам апатичните хора, застинали в своето безвремие! Осланям се единствено на правото, диалогичността и идеята за споделеното познание на разбираем език! Наистина смятам, че различен свят се гради от различни хора и че единственият начин за противодействие на системата ,е действието в самата система. Отвътре. Използвайки всичките й механизми, чаркове и лостове за изграждането на едно информирано и мислещо ядро от индивиди! . Да говориш, когато можеш и да мълчиш , е осъзнат избор, потребност на индивида да бъде припознат и ангажиран в процеса на случването на нещата! Избрах “Праводач”, защото в тях виждам градивната фундаментална сплав на гражданското общество!

_____________________________________________________

viktor-topalovЗдравейте, аз съм Виктор, но можете да ме наричате Вик. По специалност съм правист, по професия екскурзовод, а по призвание съм музикант. Щастлив съм, че съм част от Праводач, защото образованието е крайъгълния камък на нашето общество. Ние разбираме колко е важно гражданското образование и след всеки час, който проведа с вас, знам, че всеки от нас ще е научил по нещо ново. Ето това е смисълът на моята мисия! Всеки път, когато влезна в класна стая, се надявам да ви предам настроението си. Надявам се скоро да се видим в класната стая! Послепис: четете си Конституцията. В нета е безплатна, а иначе е лев-два. Айде, със здраве.

_____________________________________________________

gergana-arshinkovaЗдравейте, аз съм Гергана Аршинкова на 20 години. Студентка съм в СУ “Св. Климент Охридски” в специалност “Право”. Част съм от сдружение “ПрАводач”, което ме впечатли със своята социална насоченост. Обичам да се разхождам сред природата и да посещавам красивите места на България. Харесва ми да пътувам, да се запознавам с интересни хора и да се докосвам до различни култури.

_____________________________________________________

dilqna-georgievaАз съм Диляна Георгиева, студент по право в СУ „Св. Климент Охридски“. Обичам да определям себе си като деен човек – занимавам се активно със спорт, обичам да чета, да научавам всеки ден по нещо ново и полезно. Харесва ми да съм постоянно заета с ползотворни и смислени дейности – точно каквато съм убедена, че е дейността и на ПраВодач. Вярвам, че  именно изграждането на стабилно гражданско общество от мислещи хора, е правилният път към възходящо развитие.

_____________________________________________________

ilina-dqkovaАз съм Илина Дякова и съм завършила Първа езикова гимназия в гр. Варна. През 2012г. бях приета в топ 5% от всички кандидати в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“. В момента съм V-ти курс в специалност „Право“. Работих две лета като стажант в нотариална и адвокатска кантора в гр. Варна. През 2017г. ми предстоят държавните изпити, а след това съм решила да специализирам в чужбина международно частно право. Членувам в „ПраВодач“ от октомври 2015г., защото отчитам приноса на сдружението за повишаване правната култура и правното съзнание на учениците 10-12 клас. Целта ми е да направя дейността на сдружението разпознаваема в цялата страна.

_____________________________________________________

kalina-xristovaКазвам се Калина, последна година Право. Активно се занимавам със Студентски съвет при Софийски университет и работя като адвокатски сътрудник. Когато съм в класната стая искам освен да предавам знания , от които всеки има нужда, да успея да запаля искрата сред учениците да търсят и да се развиват, да бъдат мислещи и активни, защото бъдещето зависи от всеки един от нас

_____________________________________________________

Казвам се Марин Петрушев и съм студент по Право в СУ „Св. Климент Охридски”. Мотивацията ми да участвам в „Праводач” е свързана с желанието ми да живея в по-активно общество и сред граждани, които знаят правата си и могат да ги отстояват. Това смятам е и основата на едно по-добро бъдеще за всички. Всичко това става с повишаване на правната култура, особено сред младите хора, своя нескромен принос към което дава и организацията.

_____________________________________________________

nedelko-kaloqnovКазвам се Неделко и обичам да участвам в различни доброволчески инициативи. Участвал съм в различни благотворителни, обществено полезни и екологични проекти. Обичам природата и разходките. Интересувам се от българската история, както и от всичко друго българско. Включих се в “Праводач”, защото според мен дейността на сдружението е полезна, както за учениците, към които е насочена, така и за самите доброволци.

_____________________________________________________

nikola-petrovКазвам се Никола и наскоро завърших пети курс право в СУ “Св. Климент Охридски”. Многото ми интереси и хобита включват старинни музикални инструменти, пътуване, литература, филми, музика и игри. Присъединих се към “Праводач” защото смятам, че това което организацията прави, е наистина полезно и добро. Намирам средата от млади, амбициозни и компетентни колеги за стимулираща, а контактът с още по-младите и любопитни бъдещи колеги – за зареждащ. Работата в организацията ме мотивира да не спирам да се развивам и винаги да давам най-доброто от себе си.

_____________________________________________________

simona-velevaАз съм Симона Велева и съм практикуващ юрист с фокус върху свободата на словото и правото на изразяване и докторант по конституционно право. Понастоящем водя и редовни семинарни занятия по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски”. Аз съм един от основателите на проекта “ПраВодач”. Имам опит в различни неправителствени организации. Вярвам в силното гражданско общество чрез по-висока правна култура.

_____________________________________________________

xristiana-georgievaКазвам се Христиана Георгиева и уча право в СУ. Вдъхновявам се както от многобройните гражданскоправни лабиринти, така и от различни области на културата като киното, фотографията и алтернативната музика. Все още има безкрайно много неща, които да видя и науча, но мога и да предам част от знанията си в неформална обстановка. Смятам, че контактите ни с учениците са също толкова полезни за нас самите, колкото и за тях, защото виждаш себе си предизвикан да излезеш пред (готина) публика и да обясниш материята кратко, ясно и практически ориентирано. А това е най-сигурният знак, че си я овладял, нали?

_____________________________________________________

xristo-peshevАз съм Христо Пешев и съм студент по право в пети курс в СУ “Св. Климент Охридски”. Участвал съм на финал на престижно студентско състезание по права на човека. Още от малък се занимавам с доброволчество и социални каузи и ги превърнах в своя мисия. Според мен именно гражданското образование е пътят към едно по-светло и културно бъдеще за нашето общество. Член съм на “ПраВодач”, защото искам да дам на учениците знанията и правната култура, които са ми липсвали, когато аз бях ученик. Завършил съм Природоматематическата гимназия в Кюстендил и мечтая някой ден да се завърна там и да преподавам на нейните възпитаници. Извън правото се занимавам активно с музика, фотография, плуване, животни и общо взето всичко, което привлече вниманието ми.

______________________________________________________

Аз съм Лилия Върбовска и изучавам Политология в СУ „Свети Климен Охридски“. През последните седем години се занимавам активно с доброволчество, младежки политики и овластяване. Участвала съм в редица обучения и семинари. На повечето от тях основна тема е било гражданското образование и неговата значимост за изграждане на отговорно и развиващо се гражданско общество. Когато се запознах с „ПраВодач“ всъщност срещнах хората, които успяват по разбираем начин да запознаят подрастващите с основни правни теми, касаещи пряко тяхната гражданска позиция. За мен е голяма чест да бъда част от този процес, въпреки че основните ми занимания не са свързани с правото. Към момента членувам в няколко организации, повечето от които младежки. Свободното си време прекарвам с кучето си. Тренирам спортно катерене и йога.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s