Запознай се с нас.

Александър Николов

Казвам се Александър Николовзавършил съм Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски“, избрах да уча право, защото винаги съм вярвал в справедливостта и доброто, а правото е именно изкуството за справедливото и доброто. Поради това, че правото по необходимост засяга всяка една област от нашия живот, то открива много перспективи за развитие на ума,духа и личността.Знанието и правилното разбиране на буквата, и най-вече на духа на закона, позволява ясно да се оценяват и точно да се анализират всички обществени процеси,това е и причината,поради която съм щастлив,че участвам в екипа на “ПраВодач”, защото този проект представлява уникална възможност за повишаване на гражданското самосъзнание на младите българи,а оттук и придвижване на цялата ни държава една крачка напред.

Личния ми сайт, можете да намерите на nikolovalexander.com

Александър Панджаров

Здравейте, казвам се Александър Панджаров, но за приятелите съм Сашо. Изкарах средното си образование във Втора Английска Езикова Гимназия “Томас Джеферсън”. През 2015-та година завърших “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”. Участвал съм в странични проекти и като ученик, и като преподавател. За годините прекарани в образователната ни система видях много примери за това как трябва и как не трябва да се преподава. Също така разбрах колко важни неща не знаят хората, които не учат право. Относно методите на преподаване считам, че е работа на преподавателя да представи материала по начин, който да привлича вниманието на учениците. Това са причините, които ме мотивираха да взема участие в ПраВодач – да бъда промяната, която искам да видя в света.

Ана Петрова

Здравейте, казвам се Ана Петрова. Уча Право в Софийския университет, 4-ти курс. Занимавала съм се активно с Националната асоциация на студентите юристи “ЕЛСА България” като вицепрезидент Академични дейности, а също така съм част и от Младежки екип Европа към Представителството на Европейската комисия в България. Интересуват ме различни сфери на правото. Смятам, че гражданското образование трябва да се повиши, за да имаме повече активни и знаещи млади хора, от каквито нашето общество има нужда. Обичам да говоря с ученици по важни за тях въпроси и да чуя тяхното мнение, като се стремя да бъда полезна чрез знанията си и да предам полезна част от тях! Ще се радвам чрез ПраВодач да успея да вляза в повече училища и класове и да осъществя тази своя цел

Анна Малинова

Казвам се >Анна Малинова и понастоящем съм студентка по право в четвърти курс в СУ “Св. Климент Охридски”. Вярвам, че знанието е сила и че годините в училище са най-подходящото време за натрупване на знания. Защото учениците са любопитни и жадни да разберат повече за света и правилата на възрастните. Ние от Праводач се стремим да насочим това тяхно любопитство към правото, което всеки ден присъства почти невидимо в живота ни. Правим го чрез дискусии и игри така, че всеки в класната стая да участва активно и заедно да намираме отговорите на въпроси, които вълнуват всички нас.

Васил Лозанов

Казвам се Васил Лозанов и съм сред основателите на сдружение ПРАВОДАЧ. Участвам в дейността му още преди да бъде формализирана и винаги съм намирал в нея онова, което на мен самия често е липсвало в образованието: целенасоченост. Нашите дискусии не са просто преподаване на някакъв материал – те целят определен проблем, касаещ гражданското общество, да бъде разяснен, обсъден и разбран. Ние не учим на запомняне, а на мислене и анализиране. Не говорим в абстракции, а винаги в конкретни казуси. Изключително много се гордея да бъда начело на екипа ни от компетентни и мотивирани студенти, които дават от себе си, дори да не са получили, защото знаят отлично, че поставените по-рано основи са по-здрави и дават възможност за устойчиво надграждане. Дълбоко е уважението ми към всички тях, които посвещават личното си време за тази почтена кауза.

Васил Стойнов

Казвам се Васил Стойнов и съм практикуващ юрист, завърших СУ „Св. Климент Охридски” и специализирах в Свободния университет в Берлин. Аз съм един от основателите на Сдружение Праводач и негов първи председател. Понастоящем съм член на Надзорния съвет на организацията. Искам да живея в държава с активно гражданско общество и ефективно неформално образование. Смятам, че ако след всяко наше посещение в час поне един ученик се замисли за обществото и мястото си в него, прочете някой текст в закон или погледне критично на заобикалящата го информация, за мен мисията на Праводач е изпълнена.

Вероника Иванова

Казвам се Вероника.Прясно завършила Юридическия факултет на Софийския университет. Не ми се ще да вярвам в дивия популизъм! Но вярвам във все още съхранената и отстоявана доза критичност към обграждащата ни реалност! Заклеймявам апатичните хора, застинали в своето безвремие! Осланям се единствено на правото, диалогичността и идеята за споделеното познание на разбираем език! Наистина смятам, че различен свят се гради от различни хора и че единственият начин за противодействие на системата ,е действието в самата система. Отвътре. Използвайки всичките й механизми, чаркове и лостове за изграждането на едно информирано и мислещо ядро от индивиди! Да говориш, когато можеш и да мълчиш , е осъзнат избор, потребност на индивида да бъде припознат и ангажиран в процеса на случването на нещата! Избрах “Праводач”, защото в тях виждам градивната фундаментална сплав на гражданското общество!

Виктор

Здравейте, аз съм Виктор, но можете да ме наричате Вик. По специалност съм правист, по професия екскурзовод, а по призвание съм музикант. Щастлив съм, че съм част от Праводач, защото образованието е крайъгълния камък на нашето общество. Ние разбираме колко е важно гражданското образование и след всеки час, който проведа с вас, знам, че всеки от нас ще е научил по нещо ново. Ето това е смисълът на моята мисия! Всеки път, когато влезна в класна стая, се надявам да ви предам настроението си. Надявам се скоро да се видим в класната стая! Послепис: четете си Конституцията. В нета е безплатна, а иначе е лев-два. Айде, със здраве.

Гергана Аршинкова

Здравейте, аз съм Гергана Аршинкова на 20 години. Студентка съм в СУ “Св. Климент Охридски” в специалност “Право”. Част съм от сдружение “ПрАводач”, което ме впечатли със своята социална насоченост. Обичам да се разхождам сред природата и да посещавам красивите места на България. Харесва ми да пътувам, да се запознавам с интересни хора и да се докосвам до различни култури.

Диляна Георгиева

Аз съм Диляна Георгиева, студент по право в СУ „Св. Климент Охридски“. Обичам да определям себе си като деен човек – занимавам се активно със спорт, обичам да чета, да научавам всеки ден по нещо ново и полезно. Харесва ми да съм постоянно заета с ползотворни и смислени дейности – точно каквато съм убедена, че е дейността и на ПраВодач. Вярвам, че  именно изграждането на стабилно гражданско общество от мислещи хора, е правилният път към възходящо развитие.

Илина Дякова

Аз съм Илина Дякова и съм завършила Първа езикова гимназия в гр. Варна. През 2012г. бях приета в топ 5% от всички кандидати в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“. В момента съм V-ти курс в специалност „Право“. Работих две лета като стажант в нотариална и адвокатска кантора в гр. Варна. През 2017г. ми предстоят държавните изпити, а след това съм решила да специализирам в чужбина международно частно право. Членувам в „ПраВодач“ от октомври 2015г., защото отчитам приноса на сдружението за повишаване правната култура и правното съзнание на учениците 10-12 клас. Целта ми е да направя дейността на сдружението разпознаваема в цялата страна.

Калина

Казвам се Калина, последна година Право. Активно се занимавам със Студентски съвет при Софийски университет и работя като адвокатски сътрудник. Когато съм в класната стая искам освен да предавам знания , от които всеки има нужда, да успея да запаля искрата сред учениците да търсят и да се развиват, да бъдат мислещи и активни, защото бъдещето зависи от всеки един от нас.

Марин Петрушев

Казвам се Марин Петрушев и съм студент по Право в СУ „Св. Климент Охридски”. Мотивацията ми да участвам в „Праводач” е свързана с желанието ми да живея в по-активно общество и сред граждани, които знаят правата си и могат да ги отстояват. Това смятам е и основата на едно по-добро бъдеще за всички. Всичко това става с повишаване на правната култура, особено сред младите хора, своя нескромен принос към което дава и организацията.

Неделко

Казвам се Неделко и обичам да участвам в различни доброволчески инициативи. Участвал съм в различни благотворителни, обществено полезни и екологични проекти. Обичам природата и разходките. Интересувам се от българската история, както и от всичко друго българско. Включих се в “Праводач”, защото според мен дейността на сдружението е полезна, както за учениците, към които е насочена, така и за самите доброволци.

Никола

Казвам се Никола и наскоро завърших пети курс право в СУ “Св. Климент Охридски”. Многото ми интереси и хобита включват старинни музикални инструменти, пътуване, литература, филми, музика и игри. Присъединих се към “Праводач” защото смятам, че това което организацията прави, е наистина полезно и добро. Намирам средата от млади, амбициозни и компетентни колеги за стимулираща, а контактът с още по-младите и любопитни бъдещи колеги – за зареждащ. Работата в организацията ме мотивира да не спирам да се развивам и винаги да давам най-доброто от себе си.

Симона Велева

Аз съм Симона Велева и съм практикуващ юрист с фокус върху свободата на словото и правото на изразяване и докторант по конституционно право. Понастоящем водя и редовни семинарни занятия по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски”. Аз съм един от основателите на проекта “ПраВодач”. Имам опит в различни неправителствени организации. Вярвам в силното гражданско общество чрез по-висока правна култура.

Христиана Георгиева

Казвам се Христиана Георгиева и уча право в СУ. Вдъхновявам се както от многобройните гражданскоправни лабиринти, така и от различни области на културата като киното, фотографията и алтернативната музика. Все още има безкрайно много неща, които да видя и науча, но мога и да предам част от знанията си в неформална обстановка. Смятам, че контактите ни с учениците са също толкова полезни за нас самите, колкото и за тях, защото виждаш себе си предизвикан да излезеш пред (готина) публика и да обясниш материята кратко, ясно и практически ориентирано. А това е най-сигурният знак, че си я овладял, нали?

Христо Пешев

Аз съм Христо Пешев и съм студент по право в пети курс в СУ “Св. Климент Охридски”. Участвал съм на финал на престижно студентско състезание по права на човека. Още от малък се занимавам с доброволчество и социални каузи и ги превърнах в своя мисия. Според мен именно гражданското образование е пътят към едно по-светло и културно бъдеще за нашето общество. Член съм на “ПраВодач”, защото искам да дам на учениците знанията и правната култура, които са ми липсвали, когато аз бях ученик. Завършил съм Природоматематическата гимназия в Кюстендил и мечтая някой ден да се завърна там и да преподавам на нейните възпитаници. Извън правото се занимавам активно с музика, фотография, плуване, животни и общо взето всичко, което привлече вниманието ми.

Лилия Върбовска

Аз съм Лилия Върбовска и изучавам Политология в СУ „Свети Климен Охридски“. През последните седем години се занимавам активно с доброволчество, младежки политики и овластяване. Участвала съм в редица обучения и семинари. На повечето от тях основна тема е било гражданското образование и неговата значимост за изграждане на отговорно и развиващо се гражданско общество. Когато се запознах с „ПраВодач“ всъщност срещнах хората, които успяват по разбираем начин да запознаят подрастващите с основни правни теми, касаещи пряко тяхната гражданска позиция. За мен е голяма чест да бъда част от този процес, въпреки че основните ми занимания не са свързани с правото. Към момента членувам в няколко организации, повечето от които младежки. Свободното си време прекарвам с кучето си. Тренирам спортно катерене и йога.

Диана Манолова

Току-що завършила юридическото си образование в СУ, търсеща и вярваща в справедливото и доброто, съответно безнадеждно наивна душа! А Праводач е глътката свеж въздух както за правото, така и за обществото. Срещата с бъдещото поколение, което черпи знание и вдъхновение от нас, заявява повече ясно защо го правим. 

Вярвам силно, че ние сме поколението на Новото Възраждане и трябва да поставим основите за едно по-красиво, спокойно и успешно утре.

А религия и смисъл са ми общуването и предаването на информация. Амин!

Станислав Колев

Здравейте, казвам се Станислав Колев. Завърших право през 2015 г. и сега работя по специалността. Вдъхнових се и се присъединих към Праводач, защото видях, че мога да бъда полезен на много млади хора да разберат как функционира системата, в която живеят. А който знае и използва знанието си, може да реагира адекватно на онова, което му се случва ,може да използва възможностите си по- пълноценно и да взима по – полезни решения. Може да има позиция и да я защитава, вместо да стои безучастно. Може да бъде критичен, когато има аргументи. Може да уважава правилата, без да търпи произволното им налагане. Може да предотврати някои конфликти или да ги разреши по най-добрия начин. В Праводач има невероятни и ентусиазирани хора, които ме мотивират да бъда активен, да продължавам да уча, да опростявам нещата и да опитвам нови подходи в работата си.

Недко Радев

Здравейте, казвам се Недко Радев и уча право в Софийски Университет, четвърти курс. Това, което ме привлече в ПраВодач, е желанието и начинът, по който сдружението предава знания на ученици, които за жалост не се преподават в училище. Основните права, а и правото като цяло, са изключително интересни, когато се представят по подобаващ начин. Имам засилен интерес в областта международно публично право, космическо право и правата на човека. В свободното си време се занимавам с международни състезания по право, обичам дълги разходки по плажа и да прекарвам време със сибирското си хъски.

Юлита Янкова

Здравейте! Казвам се Юлита и завършвам специалност „право“ в Софийски университет.

Реших да стана част от екипа на Праводач поради няколко причини, но основната съвпада именно с една от основните им цели –  безкористно разпространение на знание.
Наблюденията ми сочат, че в България правната култура масово е на много ниско ниво, което създава всеобщо  чувство на недоверие и липса на надежда за развитие в страната. А кой има нужда най-много от това доверие и надежда, освен младите хора? Изключително зареждащи и мотивиращи са уроците, които се провеждат с гимназистите и благодарение на тях надеждата за по-добро бъдеще в страната се засилва в още по-голяма степен и у мен.

Александър Лешев

Казвам се Александър Лешев и съм студент в специалност “Право” в Софийски университет. Интересите ми в сферата на правото са разнообразни, но предимно свързани с търговско право, международно частно право и право на ЕС. Занимавам се с международни състезания по право, с дебати, спорт и при наличие на свободно време и приятна компания – планински туризъм. Участвам в “ПраВодач” от 2017г., защото чрез организацията мога да дам своя принос в изграждането на силно, критично мислещо гражданско общество в България.

Стани част от Праводач

Поведи към Правото